Waar de 2 ingekorfde duiven vanuit Bergerac op zondag keurig  rond de klok van half elf allebei thuis waren, was het met de jonge duiven een stuk minder. De oorspronkelijke losplaats Weert werd Tilburg en vervolgens werden de duiven naar Gorinchem gebracht om daar op zaterdagmiddag om 14:20 in vrijheid gesteld te worden. Een late lossing dus wat ik persoonlijk al niet gunstig vind voor jonge duiven. Elk jaar wordt het moeilijker om jonge duiven over te houden. Drie weken geleden hadden we er nog 36, en nu staat de teller na Gorinchem op nog maar 15 jonge duiven thuis. Inmiddels kunnen we rustig stellen, als we op de afgelopen jaren terugkijken dat het jonge duivenspel en Swifterbant geen gelukkige combinatie zijn. Ook het lossen van de vaak oostelijker gelegen losplaatsen zoals Weert, Gennep, Wijchen, etc blijkt na een klein persoonlijk onderzoek geen gunstige invloed uit te oefenen, al kan je daar van mening over verschillen. Maar vaststaand feit is dat op deze vluchten de verliezen het grootst zijn.

Ook leert ons dat spelen op één van de kortste afstanden in de afdeling, in combinatie met een stevige zuidwesten wind leidt tot de verliezen op de jonge duiven vluchten ongeacht welke losplaats in Nederland aangedaan wordt. De meldingen die we krijgen van onze opgevangen duiven komen stelselmatig uit de kop van Friesland of Groningen. Zo ook deze zaterdag want er vlogen vele koppels jonge duiven op grote hoogte Swifterbant voorbij, zodat we al vroeg wisten wat voor een soort vlucht het zou worden. Je hoopt altijd dat er ééntje of meerdere duiven uit deze koppels zullen vallen, maar helaas gebeurt dit zelden tot nooit. Het is dus weer afwachten waar ze nu weer gemeld worden.

Zelf heb ik de visie, dat de betere altijd thuiskomen en daar zullen we het maar mee moeten doen, al is het voor Bertram erg frustrerend voor de tijd en de energie die hij erin steekt. Even terugkomen op de snelste duif die het hok in Swifterbant wist te bereiken. De NL17-4289201 (soort J.Hoogland x Gebroeders Ras) werd geklokt om 15:40:06 uur met een gemiddelde snelheid van 1149 mpm, en dat terwijl de winnende duif in het concours 1557 mpm maakte. Een zeer groot verschil dus en dat op een vlucht van 92 kilometer. Terwijl ik deze column schrijf is het inmiddels op maandag vrij zonnig geworden en hopelijk komen er nog wat na. Volgende week hebben we weer een nieuwe kans want dan staat Heusden-Zolder op het programma.

Sportgroeten Bertram en Patrick.