IMG 0817   Teletekst Mantes

Waar het seizoen tot nu toe vrij stroef verliep, werd dit weekend in één klap vergeten. Een duif draaien op zaterdagochtend tussen de grote mannen op Ruffec, kopduiven op de vitessevlucht vanuit Vuren, en als klap op de vuurpijl een geweldige prestatie van de NL13-1094377 op de dagfondvlucht vanuit Mantes la Jolie.

We beginnen maar met Ruffec 13:15 uur gelost, en de afstand die overbrugd moest worden was 827 kilometer. Zaterdagochtend om 08:35:15 uur ging de enige duif die ik zelf meehad over de antenne, goed voor de 21e prijs tegen 142 duiven in het NIC van PV Flevoland. Deze  kras witpen doffer (NL15-1870379) is ooit op een bonnetje naar Swifterbant verhuist en is van het soort Piter Beerda-Arie Dijkstra.

Vervolgens hadden we 9 duiven mee op de de laatste vitessevlucht van het seizoen met de oorspronkelijke losplaats Heusden-Zolder. Aangezien het weer zaterdag niet al te best was werd er besloten om op zondag te lossen vanuit Vuren. We hadden twee kopduiven, die beslag wisten te leggen op de 4e en 5e prijs in het concours tegen 166 duiven. Nadat ze gelost waren om 10:30 uur werden beide duivinnen respectievelijk afgevlagd om 11:32:01 en 11:32:02 uur.

Dan Mantes la Jolie, ook hier werd naar uitgeweken omdat lossen op zaterdag vanuit Lorris in Franrijk geen goede optie was. Op zondag mochten de 15 duiven die wijzelf hadden meegegeven ,om 09:40 uur beginnen aan hun terugreis over een afstand van 483 kilometer. Vanuit het zuiden naderde een duif rond vijf voor drie het hok in Swifterbant. Meteen wisten we dat dit een vroege duif was en het leek een eeuwigheid voordat zij over de antenne ging. Diverse malen werd zij verstoord door ander vliegverkeer wat in de lucht zat. Ditmaal waren het een stel aalscholvers. Uiteindelijk geklokt om 14:58:07 uur en het was meteen de eerste gemelde duif op Blauwband.

Nadat er lange tijd geen snellere meldingen bijkwamen, ook niet vanuit de oostkant van de regio, begon het er goed uit te zien en was het afwachten begonnen. In die tussentijd had ik tegen Bertram gezegd dat hij niet moest vergeten te ademen en dat ik nog wel een zuurstoffles in de auto had  liggen. Uiteindelijk werd het een 1e NPO behaald door de NL13-1094377 die vorig jaar de 1e Asduif Generaal was en in 2015 2e Duifkampioen Dagfond.

Deze blauwband duivin is gekweekt door Gerard Dekker uit Assendelft zie http://www.gemade.nl/ 

Langs deze weg willen we iedereen bedanken voor de vele felicitaties die mochten ontvangen, en voor ons werd het een onvergetelijk weekend die lang in ons geheugen gegrift zal blijven staan.

Sportgroeten Bertram en Patrick