Een dubbelprogramma stond er dit weekend gepland. De het over het algemeen snellere duiven gingen naar de vitessevlucht die gelost zou worden in Weert, en de dagfondduiven gingen naar het Franse Sens. Om maar meteen  met Weert te beginnen. 23 liefhebbers hadden op vrijdagavond 229 duiven ingekorfd, waarvan er tien van Bertram waren en 3 van mijzelf.

Om 08:15 uur mochten ze aan hun terugreis beginnen over een afstand van 147 kilometer. Mede door de hoge snelheden die er behaald werden door de zuidwesten wind kwam de eerste alweer uit de noordelijke richting naar het hok toegevlogen. De blauwband duivin NL15-4273126 ging om 09:53:32 uur over de antenne. Aan de te late kant want de Fam.Zeeman die ook uit Swifterbant komt had er al een geklokt om 09:48:35 uur, en daar bleven wij dus ver achter. Voor mij persoonlijk was het nog slechter en ronduit teleurstellend te noemen, want geen van de drie jaarlingen wisten het papier te raken.

Dan Sens 17 mee, en het zou een vlucht worden die meer weg had van een vitessevlucht. 10 in de klok binnen een half uur, en ook hier de eerste thuis vanuit de noordkant. Na de slecht verlopen dagfondvlucht vanuit Pontoise (inmiddels zijn er deze week weer twee thuisgeraakt en één gemeld vlakbij Goteborg (Zweden), werd deze vlucht dus ook geen echte dagfondvlucht zoals het hoort te zijn. Jammer want als liefhebbers van de dagfond worden we de laatste jaren niet echt verwend. De NL16-1418412 was als eerste thuis om 12:51:50 uur met een gemiddelde snelheid van 1468 meter per minuut.

Ook op deze vlucht geen goed resultaat voor ons, want de 263 ingekorfde duiven in onze vereniging wisten bij de liefhebbers gemakkelijk hun hokken terug te vinden en diversen liefhebbers klokten hun duiven eerder als ons. Voor wat het waard is de NL16-1418412 (soort Cees Nagel-Den Helder) behaalde de 9e prijs in het concours, en dat is veel te mager. Over twee weken gaan ze naar Lorris en misschien gaat het dan beter en hebben we wel een echte dagfondvlucht. Zelf had ik de NL15-18702379 ingekorfd voor deze dagfondvlucht, maar heb hem helaas op zaterdag niet thuis zien komen. Het was dus geen lekker weekend voor ons. Wie wel een lekker weekend had was collega-melker Willem Fiddelaar uit Lelystad. Deze liefhebber speelde met zijn NL16-1125759 een 1e prijs op Pont St.Maxence. Deze duif komt uit ons kweekhok en is van het soort Jan Barendrecht maal Wim Klaverstijn Jr.

Met de jonge garde uit de eerste kweekronde gaat het voorspoedig en deze maken dagelijks het luchtruim rondom Swifterbant onveilig. Ook zijn er via Gerald Bredewoud uit Vaassen en Tiemen Schinkel uit Urk diversen jongen onlangs gearriveerd op het hok in Swifterbant.  Bij deze willen we deze liefhebbers hartelijk bedanken en hopelijk zit er goed materiaal tussen, maar wie deze liefhebbers kent weet dat dit geen probleem zal zijn. Zij zullen gespeeld gaan worden samen met enkele duiven uit het kweekhok op de natour en taartvluchten.

Tot volgende week

Bertram en Patrick