4520

Vandaag maar weer eens achter de computer gekropen om het wel en wee van onze geliefde duivensport te verslaan. Zoals bekend hebben we ook dit jaar weer op de beurs in Houten gestaan en alle jonge duiven die we te koop hadden uit onze vliegers hebben een nieuwe eigenaar gevonden. Ze zijn verhuist naar liefhebbers in Nederland, Belgie, Frankrijk, Engeland, Schotland en Wales. In Wales zijn er weer enkele gegaan naar Kevin Upham (Newport). Deze liefhebber had vorig seizoen een topjaar met onder andere onze duiven. Hij won namelijk 6 van de 9 jonge duivenvluchten, en speelde met een jongeling uit onze koppeling 091 x 142 een 33e Nationaal jonge duiven en diversen kopprijzen in verenigingsverband. Tevens willen we Henk Walda uit Marum en Herman Kroon http://www.dekroonduif.nl/ weer bedanken voor de prettige samenwerking tijdens dit evenement. Ook had Bertram speciaal voor dit evenement 2 mooie polo's geregeld met onze Combinatienaam erop geborduurd, zodat we er het aankomende seizoen weer picobello bijlopen.

Nu het vliegseizoen nadert zijn de eerste stappen alweer buiten gemaakt, en bij de 3e keer buiten was het weer paniek in de tent. Roofvogel ertussen en vijf duiven, waaronder onze beste dagfondduif van vorig seizoen in eerste instantie foetsie. Gelukkig kwamen er drie 's avonds thuis, één de volgende ochtend, en één werd door de overbuurman gebracht met een gat onder de vleugel. Ook dit jaar zal het weer een probleem worden van grote omvang vrees ik, zeker als je her en der op social media kijkt. Een liefhebber wist al te melden dat hij er al dertien kwijt was terwijl  het seizoen nog moet beginnen.

Een jaarlijks terugkomend fenomeen lijkt het wel te worden, want onze eerste jonge duif die vorig jaar nog voor het jonge duivenseizoen spoorloos was, is weer terug sinds gisteren. En dat is niet de eerste keer, ook vorig jaar waren er diversen terug op het hok na afwezigheid van meer dan een half jaar. Ditmaal betreft het de NL16-4285952 een blauwband duivinnetje. Ook de Fam.Zeeman uit Swifterbant wist te melden dat ze weer een jongeling terug hadden op het hok. Waar ze al die tijd hebben gezeten zullen we wel nooit achter komen.

Zoals gezegd, het seizoen komt eraan en dit jaar gaat er een kleine verandering plaatsvinden met met betrekking tot onze deelname aan de wedvluchten. Na intensief overleg met de NPO en onze eigen vereniging is nu alles rond. Onze Combinatienaam blijft bestaan, maar zelf gaat ik met enkele duiven meedoen onder mijn eigen naam. Aan het einde van vorig seizoen deed ik mee met de taartvluchten en eigenlijk is dat ons goed bevallen, zodat dit een vervolg gaat krijgen. Het groepje bestaat uit 9 late jongen en 2 oudere duiven, waarvan de NL16-1863629 mijn persoonlijke favoriet is. De bedoeling is om de laatjes te spelen op de vitesse en midfond en de 2 oudere op de dagfond. We zijn benieuwd.

Met de kweek loopt tot op heden alles op rolletjes. Terwijl ik al zie dat diversen liefhebbers hun jongen al buiten hebben, moet het feest hier nog beginnen. Aankomende week is de verwachting dat het hok vol met lege eierschalen ligt. Wel zijn er al enkele geringd, waarvan er twee in de toekomst deel gaan uitmaken van het kweekhok. In eerste instantie hadden we deze jongelingen met een topafstamming te koop aangeboden maar de biedingen waren mijner inziens veel te laag. Van alle koppels die gelegd hebben waren er maar drie eieren onbevrucht en één was zo plat als een dubbeltje, dus dat is allerzins acceptabel te noemen, ervan uitgaande dat er vele nieuwe koppelingen zijn en er zo'n kleine dertig kweekkoppels op het hok zitten.

Wat het seizoen zal brengen is voor iedereen een verrassing zo ook voor ons. Hoe zullen de jaarlingen het doen na een voor ons rampzalig verlopen jonge duivenseizoen 2016? Zullen ze in staat zijn om nu wel te vlammen na deze keiharde leerschool. Hoe staat de oudere duiven ervoor, vorig jaar vier overwinningen maar diveren vluchten toch compleet er onder door.  Zal de NL15-4275710 zich van voren laten zien op de dagfondvluchten, en hoe zullen de duiven van Cees Nagel uit Den Helder zich staande houden? Hoe zullen de uitslagen worden nu diversen goedspelende liefhebbers hun intrek genomen hebben in Tollebeek, waardoor daar wekelijks toch vele duiven naar toe moeten. Hoe zullen de liefhebbers het uit Swifterbant het doen, nu er diversen zich aangemeld hebben bij Afdeling Friesland. Allemaal vragen die het aankomende seizoen beantwoordt zullen worden, en verwacht zelf dat het spannender gaat worden, en er op een hoger niveau gepresteerd zal worden.

Sportgroeten Bertram en Patrick