Jos20Evers 20Born2030dec200820foto2022B

Afgelopen zaterdag was het weer zover, de jaarlijkse keuring door ogenspecialist Jos Evers bij onze vereniging PV.Flevoland. Bertram had 34 duiven meegenomen uit het vlieghok vanuit Swifterbant en had een afspraak om 14:30 uur met Jos. De duiven die hij liet keuren waren voornamelijk jaarlingen en jonge duiven. Nu zullen sommige liefhebbers sceptisch zijn over zijn methode van keuring maar we komen nu voor het vierde jaar bij deze keurder en in der loop der jaren is toch gebleken dat hij de betere er wel tussen uit haalt, en zo het uitselecteren een stuk makkelijker maakt. Acht duiven kregen hier de hoogste waardering van 50+50+, waarbij opviel dat er diversen jonge duiven bij waren. Hij benadrukte dat de NL16-4285972 de allerbeste duif was die er tussenzat, en dat wij met een beetje geluk veel plezier gaan hebben van deze jonge duif. Zestien duiven haalden een ruime voldoende, zodat er tien overbleven waarvan hij geen hoge verwachting heeft.

Vervolgens had ik er 30 meegenomen vanuit Lelystad waarvan er 22 in mijn ogen deel uit mogen gaan maken van het kweekhok voor 2017. Vooraf was dit al besproken met Jos, dus zodoende ging hij extra goed kijken naar de kweekwaarde. De overige duiven die gekeurd werden waren 2 opgevangen duiven, en 6 fondduiven. Achteraf had ik deze net zo goed niet hoeven meenemen, want maar 2 fondduiven werden beloond met de hoogste score, waaronder de NL11-4229560 een dochter van Tommy van wijlen Jan Tekkelenburg, deze beoordeelde hij met het predicaat absolute topduif. Voor de rest een keurige lijst van 17 duiven met de maximale score van 50+50+, waarvan er volgens hem 7 duiven bij zaten die een aanwinst zouden zijn voor ieder kweekhok. Hierbij was het opvallend dat er veel jaarlingen bij waren die wij zelf gekweekt hebben, dus een teken dat we nog steeds qua kweek de goede kant op gaan. De NL16-1123342, een kras duivin die gekweekt is uit een doffer van de Gebroeders Ras maal een duivin van Jan Barendrecht zou wel eens in zijn ogen een hele goede kweekduivin kunnen worden, en zijn advies was om deze te koppelen aan de NL15-1196783.

Dan tot slot plaatsgenoot Willem Fiddelaar deze liefhebber wou ook graag eens zien hoe deze keurder te werk ging en had zes duiven uit z'n hok meegenomen, en er was er geen één met een onvoldoende. De 319 haalde hij er met gemak uit als Willem z'n beste duif, (81% prijs) en de NL16-1125756 zou volgens hem een knappe duif voor de toekomst worden. Al met al weer een leuke middag en we zullen zien wat de toekomst ons brengt.