gelukkig-nieuwjaar

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, wij wensen alle liefhebbers en bezoekers van onze website een goed en gezond 2018 en dat we met z'n allen maar mogen gaan genieten van mooie aankomsten en geweldige resultaten. 

Ondanks dat het eigenlijk een stille periode hoort te zijn met de duiven, zijn we toch druk bezig geweest. Diversen bonnenverkopingen gehad, waar enorm veel tijd in is gaan zitten mede door een technische storing bij de website. Maar vooralsnog lijkt alles redelijk goed afgehandeld te zijn, maar het heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad.

Bertram heeft het vlieghok in Swifterbant aangepast met betrekking tot de verluchting, en we zullen zien of de duiven hier baat bij hebben. Ook hebben alle vliegduiven hun verplichte enting inmiddels gehad, en zijn ze weer gekoppeld voor de 1e kweekronde. De jongen die geboren gaan worden zullen allemaal weer te bewonderen zijn op de voorjaarsbeurs in Houten die op 3 en 4 maart gehouden zal worden.

Met betrekking tot de kweekduiven, geen nieuw materiaal aangeschaft, dezelfde duiven als in 2017 zullen het weer moeten gaan doen, al worden er wel enkele omgekoppeld. Voor de lijst met kwekers kunt u elders op deze site terecht inclusief afstamming. Deze zullen ergens in februari gekoppeld gaan worden.

Sportgroeten Bertram en Patrick

 

 

Het is alweer een aantal weken geleden dat er iets nieuws op onze website te vermelden is geweest, dus vandaag maar weer eens achter de laptop gekropen om u op de hoogte te houden. Hoe zijn de laatste vluchten van het duivenseizoen verlopen? Hierover kunnen we heel kort en bondig zijn. Het was net zoals eigenlijk het hele seizoen niet veel soeps, en er viel zeer weinig te genieten in Swifterbant, of het moet de 1e NPO op Mantes de Jolie geweest zijn,  maar dat was ook het enige wapenfeit.

Om te beginnen laatste jonge duivenvlucht vanuit Morlincourt. Deze vlucht niet meer ingekorfd, omdat we nog maar tien zomerjongen over hadden van de ruim 40 die we bij aanvang hadden.

Natour...helaas was Gennep drie weken achtereen de losplaats. Trouwe lezers weten dat ik persoonlijk geen voorstander ben van het lossen op de oostlijn en dan zeker niet vanaf Gennep, met een wind die vaak uit westelijke richting komt. Dit werd opnieuw bevestigd door het zeer matige resultaat op deze drie vluchten, met opnieuw veel verliezen, en dan heb ik het niet over jonge duiven maar ook de oude hebben de grootst mogelijke moeite om thuis te geraken. Het absolute dieptepunt werd bereikt op de 1e vlucht 66 duiven mee en 4 op de achterkant van de uitslag. Er zullen ongetwijfeld liefhebbers in de provincie Friesland zijn die een andere mening hierover hebben, maar van mij mogen ze de hele oostkant afschaffen, en vluchten vanuit bijvoorbeeld Boxtel, Hapert, Duffel en Roosendaal, proberen in te passen. Volgend seizoen heb ik zelf al besloten om mijn die paar duiven die ik tot mijn beschikking heb niet meer in te korven op dit soort vluchten.

Dan de taartvluchten...Misschien hadden we beter niet mee kunnen doen want, de eerste de beste vlucht vanuit Gorinchem liep ook uit op een regelrecht drama. Regen en nog eens regen waren de feiten waarmee onze duiven te verduren kregen. Een zeer slecht verlopen concours, en diversen duiven wisten zaterdag niet thuis te geraken. Ook het laatste weekend met de drie richtingenvlucht verliep niet goed Den Helder 's avonds 2 thuis van de vier, Roodeschool niks thuis. 

Het seizoen eindigde dus op een manier waar we niet vrolijk van werden, en kan me niet heugen dat we ooit zo slecht seizoen gedraaid hebben,  geen kopduif te bekennen en zoals al eerder vermeld vele tientallen duiven spoorloos. Als programmaspelers moeten we toch veel beter kunnen, en hopelijk kunnen we volgend jaar weer omhoog kijken.

Sportgroeten Bertram en Patrick

 

 

Vrijdag hadden we 14 duiven ingekorfd voor de 5e jonge duivenvlucht van het seizoen. Losplaats was Quievrain op een afstand van 275 kilometer van het hok verwijderd. Afgaande van de weersvoorspellingen , was  de verwachting dat ze pas in de middag los zouden gaan. Op zaterdag bleek echter toch een vroege lossing mogelijk, en om 10:15 uur werden de duiven gelost met een zuidwestenwind kracht 3.

In onze vereniging waren 445 duiven van de partij, en zelf hadden we de duiven rond de klok van één uur thuis verwacht. Het werd ietsje later want om 13:13:10 uur werd onze eerste duif geklokt. Geheel tegen de verwachting in was het  de NL17-4289212, die we vorig weekend hadden thuisgehouden vanwege een kleine kwetsuur aan de borst, en zodoende nu weer voor het eerst meeging. In de uitslag was deze kras doffer goed voor de 9e prijs in het concours, en ik kan me niet voor de geest halen hoe lang het geleden is dat we een jonkie bij de eerste tien in het concours hebben gehad.  De 212 is gekweekt uit 2 duiven met veel invloeden van duivenliefhebber Jan Barendrecht uit Emmeloord.

De duiven waar we hoopvol over gestemd waren, tenslotte kwamen ze op de doordeweekse trainingsvlucht vanuit Duffel goed naar huis, lieten het een klein beetje afweten, want duiven als de 201 de 204, en de 205 kwamen niet op de uitslag voor. Wel was de NL17-4289194 weer van de partij en pakte inmiddels haar 5e prijs op evenveel inkorvingen.

Volgende zaterdag zal Niergnies aangedaan worden als losplaats, en dan zal de 300 kilometergrens gepasseerd worden. Ook zal de natour van start gaan, met een trainingsvlucht vanuit Duiven. Voor deze natour hebben we nog een vrij grote groep tot onze beschikking, en het is altijd weer spannend hoe dit zal gaan verlopen. Door een mindere 2e en 3e kweekronde vanuit het kweekhok in Lelystad bestaat deze groep voornamelijk uit duiven die verkregen zijn via andere liefhebbers. Hopelijk zit er een talentje tussen, en uiteraard houden we u hiervan op de hoogte.

In de stand om het Generaal Kampioenschap staan we nu na 18 vluchten op de 5e plaats Onaangewezen en de 4e plaats Aangewezen. Voorafgaande van het seizoen had ik zelf gehoopt op de 3e plek zowel Aangewezen als Onaangewezen, maar dat zal er helaas niet meer inzitten. Misschien heeft de rest van het seizoen inclusief de taartvluchten nog wat leuks voor ons in petto.

Sportgroeten Bertram en Patrick

 

Ook dit weekend was het evenals vorig weekend op zaterdag geen duivenweer, vandaar dat al vroeg besloten werd om de duiven op zondag te lossen vanuit Heusden-Zolder over een afstand van 181 kilometer. Bij onze vereniging waren 438 duiven ingekorfd door 17 liefhebbers, en zelf hadden we er 11 mee en één thuis. De NL17-4289212 was gewond thuisgekomen van een doordeweekse africhtingsvlucht.

Om 10:45 uur werden ze gelost met een matige zuidwesten wind, en de eerste die zich meldde was de NL17-4289204 (soort J.Hoogland x J.Barendrecht) om 13:11:16 uur. Opnieuw evenals vorig weekend geen toptijd, maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend met onze jonge duiven, zou alleen een keer leuk zijn als we eens een vroege kunnen draaien op de vluchten. Wel een positief punt...alles thuis...in een goed uur, nadat de eerste over de antenne ging, en de NL17-4289194 pakte zijn 4e prijsje op de jonge duivenvluchten.

Vorig weekend schreef ik over een terugkomer vanuit Pontoise, maar ook de jonkies kunnen er wat van. Maar liefst drie zijn er gisteren (14-08) teruggekeerd naar Swifterbant, en deze waren toch echt al afzienbare tijd de hort op. Tevens zijn er ook weer enkele gemeld vanuit centraal hok Steenbergen en Tiel, en ééntje zat er in Culemborg. Deze zullen de aankomende dagen wederkeren op hun vertrouwde stekkie.

Morgen zal er weer een extra vlucht zijn voor de duiven die het aanstaande weekend naar Quievrain gaan. De bedoeling is om ze te gaan lossen in Belgie, althans dat is de planning maar je bent altijd afhankelijk van de weersomstandigheden.

Sportgroeten Bertram en Patrick

550 duiven waren jongstleden vrijdagavond door 20 liefhebbers bij PV Flevoland ingekorfd. De nog overgebleven jongen, (inmiddels is onze vliegploeg weer geslonken tot 14) werden met een zuidwestenwind gelost om 08:30 uur vanuit het Belgische Heusden-Zolder over een afstand van 171 kilometer. De snelste was deze week de NL17-4289205, deze blauwe witpen werd geklokt om 10:37:21 uur. Uiteraard geen toptijd, maar momenteel mogen we blij zijn met alles wat er terugkomt, want ook dit weekend bleven er twee achter zodat we volgend weekend er 12 zullen inkorven op de wedvlucht vanuit Tienen.

De 205 komt uit één van onze beste kweekkoppels namelijk de 265 x de 938 soort Tjipke en Auke Bosma maal Jan Hoogland. Op donderdagavond hadden we toch nog wat duiven ingekorfd op de extra vlucht vanuit Issoudun gelegen op 677 kilometer van het hok in Swifterbant verwijderd. Achteraf hadden we ze beter niet hoeven in te korven want ze hadden er weinig zin in,  met twee staartprijsjes als gevolg maar wel weer alles thuis.

Woensdag 09 augustus hebben de jongen nog een extra trainingsvlucht gehad, want ze zijn met een bevriende liefhebber meegegaan naar Turnhout. Dit voorliep voorspoedig ondanks de niet al te gunstige weersomstandigheden in de ochtend, maar binnen één uur waren ze op één na allemaal thuis, deze kwam de volgende dag gewond thuis. Aanstaande vrijdag gaan ze nog een keer mee, en dan zullen ze gelost worden op zo'n 60 kilometer. Met de jongen uit het zolderhokje gaat alles naar wens, trainen goed en zien er gezond uit en weinig uitvallers. Deze zullen klaargestoomd moeten worden voor de natour en de taartvluchten.

Ook zit er nog een groep voor de eerder genoemde taartvluchten, en dat zijn dus de echte laatjes. Deze groep bestaat uit zo'n kleine 25 duiven die inmiddels ook al hun eerste verkenningvluchtjes boven het hok in Swifterbant maken. Deze groep zal nog aangevuld worden met tien kleintjes waar de bedoeling van is dat ik er zelf mee ga vliegen. Hopelijk blijft er wat bruikbaars van over, want dit seizoen heb ik zelf het seizoen grotendeels met vijf duiven meegedaan.

Goed nieuws met betrekking tot een terugkomer. Op 27-05.. De zeer slecht verlopen vlucht vanuit Pontoise raakte de NL15-18760389 spoorloos, maar deze is onlangs weer teruggekeerd, en heeft weer praatjes voor tien alsof hij nooit is weggeweest. Waarschijnlijk heeft hij flink gezworven want zijn vaste voetring en chipring zaten flink onder de bagger. 

Tot volgende week

Bertram en Patrick

Waar de 2 ingekorfde duiven vanuit Bergerac op zondag keurig  rond de klok van half elf allebei thuis waren, was het met de jonge duiven een stuk minder. De oorspronkelijke losplaats Weert werd Tilburg en vervolgens werden de duiven naar Gorinchem gebracht om daar op zaterdagmiddag om 14:20 in vrijheid gesteld te worden. Een late lossing dus wat ik persoonlijk al niet gunstig vind voor jonge duiven. Elk jaar wordt het moeilijker om jonge duiven over te houden. Drie weken geleden hadden we er nog 36, en nu staat de teller na Gorinchem op nog maar 15 jonge duiven thuis. Inmiddels kunnen we rustig stellen, als we op de afgelopen jaren terugkijken dat het jonge duivenspel en Swifterbant geen gelukkige combinatie zijn. Ook het lossen van de vaak oostelijker gelegen losplaatsen zoals Weert, Gennep, Wijchen, etc blijkt na een klein persoonlijk onderzoek geen gunstige invloed uit te oefenen, al kan je daar van mening over verschillen. Maar vaststaand feit is dat op deze vluchten de verliezen het grootst zijn.

Ook leert ons dat spelen op één van de kortste afstanden in de afdeling, in combinatie met een stevige zuidwesten wind leidt tot de verliezen op de jonge duiven vluchten ongeacht welke losplaats in Nederland aangedaan wordt. De meldingen die we krijgen van onze opgevangen duiven komen stelselmatig uit de kop van Friesland of Groningen. Zo ook deze zaterdag want er vlogen vele koppels jonge duiven op grote hoogte Swifterbant voorbij, zodat we al vroeg wisten wat voor een soort vlucht het zou worden. Je hoopt altijd dat er ééntje of meerdere duiven uit deze koppels zullen vallen, maar helaas gebeurt dit zelden tot nooit. Het is dus weer afwachten waar ze nu weer gemeld worden.

Zelf heb ik de visie, dat de betere altijd thuiskomen en daar zullen we het maar mee moeten doen, al is het voor Bertram erg frustrerend voor de tijd en de energie die hij erin steekt. Even terugkomen op de snelste duif die het hok in Swifterbant wist te bereiken. De NL17-4289201 (soort J.Hoogland x Gebroeders Ras) werd geklokt om 15:40:06 uur met een gemiddelde snelheid van 1149 mpm, en dat terwijl de winnende duif in het concours 1557 mpm maakte. Een zeer groot verschil dus en dat op een vlucht van 92 kilometer. Terwijl ik deze column schrijf is het inmiddels op maandag vrij zonnig geworden en hopelijk komen er nog wat na. Volgende week hebben we weer een nieuwe kans want dan staat Heusden-Zolder op het programma.

Sportgroeten Bertram en Patrick. 

 

Na deze zaterdag gaan we de aankomende dagen ons maar eens flink achter de oren krabben. Wat was er dit weekend in hemelsnaam met onze duiven aan de hand. Geen idee doordeweeks trainen als gekken, maar het vervolgens dit weekend totaal laten afweten en geen één uitgezonderd. In totaal 55 duiven uit Swifterbant mee verdeeld over drie vluchten Gennep (jong), Chateauroux en Gennep (oud). Om maar meteen met mijzelf te beginnen vier in concours die geen van allen het papier wisten te geraken. Een fikse tegenvaller dus. Later we hopen dat dit eenmalig is, misschien moeten we maar anders gaan denken in de vorm van.. als ze maar thuiskomen, maar daar hebben we ze natuurlijk niet voor. Volgende week maar een kleine revanche proberen, want aanstaande dinsdag gaan er twee mee naar Bergerac.

Dan jonge duiven Gennep 30 mee en maar 5 in de uitslag waarvan de eerste op plek 137 terug te vinden was. Deze duivin had totaal geen zin op het hok te vallen en onder toeziend oog van collega melker Simon Zeeman bleef zij ruim een kwartier op het dak zitten. Niet dat het veel uitmaakt, want zelfs dan had zij niet tot de eerste duiven behoort in de uitslag.

Chateauroux..ook hier duiven die veel te laat waren voor een goede klassering, 12 mee en 7 in de prijzen beginnende op een beschamende 17e plek. Tot slot nog 9 oude duiven mee op Gennep en ook hier maar 2 in de prijzen die op de achterkant van de uitslag stonden. Geen fijn weekend dus voor ons als liefhebbers, en er is genoeg werk aan de winkel de aankomende dagen om de neuzen weer de goede kant op te krijgen.

Volgend weekend gaan de duiven naar Weert, en hopelijk kunnen we dan weer wat positiefs te melden.

Sportgroeten Bertram en Patrick

Deze zaterdag stonden er twee vluchten op het programma. 20 oude duiven gingen naar Morlincourt en kregen hierdoor een afstand van 380 kilomter te verwerken en dit was tevens de laatste midfondvlucht van het seizoen. De jonge duiven kregen hun vuurdoop met een trainingsvlucht vanuit Duiven. Hiervoor hadden we op vrijdagavond 36 jongen ingekorfd. Het ging allesbehalve soepel maar op zondagavond wisten er 30 het hok in Swifterbant te bereiken, en werd er één gemeld in Rijssen vlak bij Almelo.

Volgend weekend zal het voor deze jonkies de eerste puntenvlucht worden, want dat gaan ze naar Gennep. Zou leuk zijn als er een paar op de uitslag voorkomen, want in het verleden zijn we nooit echt succesvol geweest met de jonge duiven. Dan Morlincourt, hiervoor waren er op donderdagavond 171 duiven ingekorfd door 13 liefhebbers. Ze mochten om 07:15 uur aan hun terugreis beginnen, en zoals vele malen dit seizoen was de NL14-1363734 er als eerste. Deze blauwe witpen duivin werd geklokt om 11:47:17 uur en viel helaas net buiten de top tien. Het was dus de laatste midfondvlucht van het seizoen en we zijn in de eindrangschikking 6e Onaangewezen en 4e Aangewezen geworden. Dit is wel eens anders geweest maar helaas het ene seizoen is het andere niet. In het Generaal Kampioenschap staan we momenteel na 14 vluchten zowel Aangewezen als Onaangewezen 4e, en dat is allerzins acceptabel te noemen aangezien er dit seizoen bij de vereniging liefhebbers zitten die hun duiven aan een touwtje thuis krijgen.

Volgend weekend zoals al eerder genoemd Gennep jonge duiven, maar ook één van de mooiste vluchten van het seizoen namelijk Chateauroux. Zelf zal ik één jaarling inkorven de NL16-1863612. Deze jaarling doffer heeft eigenlijk nog geen platte prijs gevlogen, maar misschien kan hij nu verrassen. Bertram is er nog niet helemaal uit of hij zijn duiven zal inkorven, omdat het dagfondseizoen toch teleurstelllend is te noemen met redelijke verliezen. Vooral de vlucht vanuit Pontoise heeft er flink ingehakt, en diversen gerenomeerde vliegers waren regelmatig dagen later pas thuis. Zo ook dit weekend, want de NL15-1585297 kwam deze zondag thuis van de wedvlucht vanuit Gien.

Tot volgend weekend en sportieve groeten

Bertram en Patrick